Lasagne med hjemmelavet bechamelsauce

Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Denne opskrift er udviklet af Bodil Spliid Damkjær

Fremgangsmåde

Kødsovs

Selleri, gulerødder og løg skæres i små tern.

Vælg en stor gryde med en tyk bund. Først steges løgene i lidt af olien. De må ikke tage farve. Tilsæt de snittede selleritern og gulerødder. Under omrøring og med kogepladen på fuld gas steger grønsagerne i gryden til de er gennemvarme. De må ikke tage farve.

Lav et hul i midten af gryden og tilsæt det hakkede kød lidt af gangen. Når kødet har taget farve, vendes det sammen med grønsagerne. Når alt kødet er stegt og vendt sammen med grønsagerne, laves igen et hul i midten af gryden. De sidste dråber olie hældes i hullet og tomatpureen tilsættes. Tomatpureen steges i olien i 1 minut under omrøring. På den måde fjernes bitterstofferne fra tomatpureen, som ellers kan give kødsovsen en bismag.

Tilsæt flåede tomater sammen med 2 dl kold vand. Laurbærblade, chili og timian tilsættes retten. Tag evt. chilien op før retten bliver for stærk.

Retten står og simrer i et par timer. Teknisk set er retten færdig kogt på 20 minutter, men hvis den får lov til at stå og småsimre, udvikler smagen sig bedre i kødsovsen. Oregano tilsættes retten lige før servering.

Bechamelsauce

Smør smeltes i en tykbundet gryde. Melet tilsættes og smør og mel steges sammen. Det må ikke tage farve. Mælken varmes op i en anden gryde. Den varme mælk tilsættes melblandingen lidt efter lidt mens der røres konstant med et piskeris. Sovsen skal være klumpfri. Laurbær, muskatnød, citronsaft, salt og peber tilsættes og sovsen koger ved svag varme i 10 minutter.

Lasagnen lægges lagvis med bechamelsauce, lasagneplader og kødsauce, indtil ingredienserne er opbrugt. Til slut toppes lasagnen med revet ost.

bag lasagnen ved 180 grader i ca. 50 minutter. Lasagnen kan med fordel trække uden for ovnen i 30 minutter før servering.

Ingredienser

4 personer
250 gram fuldkornslogomærkede lasagneplader 100 gram revet ost max 16%
Kødsovs
450 gram hakket oksekød 3-7% 250 gram selleri 250 gram gulerødder 250 gram løg 2 dåser flåede tomater 100 gram tomatpure 3 stk. laurbærblade 5 gram friske timiangrene 5 gram oregano 4 fed hvidløg 1 tsk. salt 1 tsk. peber 10 gram frisk chili 25 gram olivenolie 2 dl koldt vand
Bechamelsauce
5 dl minimælk 30 gram smør 15 gram hvid hvede 2,5 gram stødt muskatnød 2 stk. laurbærblade 0,25 dl citronsaft

Flere hovedretter med fuldkorn