Kan man reagere på gluten uden at have cøliaki?

I de senere år er der beskrevet en eller flere tilstande med mave-tarm symptomer, som ikke er cøliaki eller hvedeallergi, men som er associeret med en lang række symptomer efter indtagelse af glutenholdige produkter, især hvede (såkaldt non-cøliaki glutensensitivitet). Gluten kan hos nogle personer, hvor cøliaki er udelukket, udløse mave-tarmsymptomer og træthed, der atter svinder på en glutenfri diæt. Mekanismerne ved denne tilstand er under udforskning. Cøliaki udelukkes, fordi der hverken er de karakteristiske antistoffer i blodet eller findes forandringer i tarmen ved biopsi.

Kilde: "Cøliaki og mad uden gluten" er lavet i samarbejde mellem Dansk Cøliaki Forening, læger og kliniske diætister, Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Danmark."

Spis 75 gram fuldkorn om dagen

Den officielle anbefaling for fuldkorn er mindst 75 gram om dagen.

Hvor mange får nok fuldkorn?

Kun 30 % af den danske befolkning får den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen.

Kampagnemedarbejder

Karen V. Borg kavb@di.dk +45 30 23 49 33

Mere om glutenfri fuldkorn