Hvad er cøliaki og hvedeallergi?

Få mere viden om hvad cøliaki og hvedeallergi er og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Cøliaki

Cøliaki er en kronisk, dvs. livslang sygdom. Cøliaki udløses af proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for “gluten”. For havre gælder særlige forhold. Læs mere her

Den overfølsomhed over for gluten, der ses ved cøliaki, skyldes en specifik immunreaktion i tyndtarmen, helt forskellig fra allergiske reaktioner og anden fødevareintolerance. Cøliaki er først og fremmest en sygdom i tyndtarmen, men kan give symptomer fra forskellige organsystemer f.eks. knogleskørhed og blodmangel.

Cøliaki er delvis arvelig. Derfor er der ofte flere inden for samme familie, som har cøliaki. Blandt førstegradslægtninge (forældre, søskende, børn) regner man med, at ca. 10 % udvikler cøliaki. Derfor er det vigtigt, at førstegradsslægtninge bliver undersøgt også selvom de ikke har tydelige symptomer.

Man regner med, at op mod 1% af befolkningen har sygdommen. Blandt personer med cøliaki har kun én ud af syv klare symptomer.

Læs mere om cøliaki, herunder symptomer, diagnose, behandling og senfølger i folderen Cøliaki og mad uden gluten

Teksten er venligst udlånt af Cøliakiforeningen

Hvedeallergi

Allergi over for hvede er sjælden, og er ikke det samme som cøliaki. Hvedeallergi skyldes, at kroppen har dannet allergi-antistoffer (IgE) over for et eller flere af proteinerne i hvede. Proteinerne, man danner antistoffer overfor, kan være gluten, men det kan også være andre af proteinerne i hvede.

Denne type allergi kaldtes tidligere straks-allergi, fordi symptomerne – i modsætning til symptomerne ved cøliaki – viser sig straks eller inden for få timer efter, at man har spist det, man ikke kan tåle. Symptomerne kan være kløe i munden, høfeber, nældefeber, astma, opkastninger, diarré eller i værste fald anafylaktisk chok.

Skal man holde en glutenfri diæt, når man har hvedeallergi?
Man kan fint spise de fødevarer, der er naturligt fri for gluten, fordi de er helt fri for hvedeprotein.

Det er derimod ikke sikkert, at man kan tåle de såkaldte glutenfri produkter, som er specialprodukter, hvor glutenindholdet er reduceret. Her kan der stadig være ganske små mængder hvedeprotein tilbage, som kan være nok til at udløse allergiske symptomer hos en person med hvedeallergi. Hvis du har hvedeallergi og vil prøve dig frem med glutenfri produkter, er det derfor vigtigt, at du først taler med lægen, om det er tilrådeligt.

Ved hvedeallergi skal man ikke undgå rug, byg og havre. Man skal dog være opmærksom på, at fx rug, byg og havre kan være "forurenet" med hvede.

Teksten er venligst udlånt af www.astma-allergi.dk

Påbegynd ikke en ren glutenfri kost inden diagnosticering

Det er vigtigt at man ikke selv påbegynder en ren glutenfri kost før en eventuel diagnosen er stillet. Dette skyldes, at de antistoffer, der måles ved diagnosticeringen af cøliaki forsvinder ved et indtag af glutenfri kost. Det kan derfor være svært at stille diagnosen hvis man allerede har påbegyndt en glutenfri diæt.

Kilde: Mia Rasholt, Klinisk Diætist, Cøliakiforeningen

Kampagnemedarbejder

Karen V. Borg kavb@di.dk +45 30 23 49 33

Spis 75 gram fuldkorn om dagen

Den officielle anbefaling for fuldkorn er mindst 75 gram om dagen.

Hvor mange får nok fuldkorn?

Kun 30 % af den danske befolkning får den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen.

Mere om glutenfri fuldkorn