Fuldkornspartnerskabet

Stort, rundt grydebrød i støbejernsgryde

Groft fuldkornsgrydebrød

21 timer 5 minutter
Brød
1 brød
Denne opskrift er til dig, der elsker grove brød med sej krumme og dyb smag. At bage brød i gryde giver en knasende skorpe og god struktur i krummen. Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.

Ingredienser  

  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 250 g hvedemel
  • 250 g rugmel
  • 6 dl vand
  • 9 g salt
  • 5 g gær

Sådan gør du 

  • Gæren røres ud i vandet og efterfølgende tilsættes de resterende ingredienser (hold 50 gram fuldkornshvedemel tilbage).
  • Dejen røres indtil den samler sig og bliver skinnende og elastisk. Skru gerne lidt op for hastigheden når alle ingredienserne har samlet sig, hvis dejen røres på en røremaskine. Æltningen tager ca. 10 min, men hold øje med dejen.
  • Nu dækkes skålen med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde og sættes til hævning 16-20 timer.
  • Dejen vendes ud på et let meldrysset bord efter endt hævetid og den foldes nu inden om sig selv et par gange, så overfladen bliver spændt op.
  • Dejen lægges nu tilbage i skålen igen og sættes til hævning i 2 timer et lunt sted. Dejen lægges så den ligger med bunden opad.
  • Tænd ovnen på 250°C og stil en tykbundet gryde med låg (ca. 26cm i diameter) derind.
  • Når ovnen er varm og dejen har hævet færdigt, vendes dejen forsigtigt ned i gryden, låget kommes på og stilles ind i ovnen igen.
  • Bag først 30 minutter med låget på og efterfølgende 15 minutter med låget af.
  • Lad brødet køle af mindst 1 time efter bagningen på en rist.