Historien

Historien om Fuldkornspartnerskabet

De første skridt

I 2007 begyndte en lille arbejdsgruppe med repræsentanter fra erhvervet, myndigheder og sundhedsorganisationer at drøfte en række strømninger inden for kost og sundhed set i et fuldkornsperspektiv.

Afsættet for arbejdsgruppen var, at Atkinsdiæten havde vendt kostpyramiden på hovedet og startet en trend, der influerede negativt på brødsalget. Ernæringseksperterne var åbenlyst uenige, og blandt forbrugerne opstod der forvirring om, hvad der var sundt og usundt. Konklusionen var, at der manglede et sagligt og videnskabeligt fora, der kunne løfte debatten og facilitere kostdebatten på tværs af myndigheder, producenter og sundhedsorganisationer – til gavn for forbrugerne.

Det videnskabelige grundlag

Med Fødevareinstituttet DTUs rapport Fuldkorn (2008), blev begrebet ”Fuldkorn” defineret, og rapporten gav samtidig en videnskabeligt funderet anbefaling for et gennemsnitligt dagligt indtag af fuldkorn på 75 gram. I forlængelse heraf blev der foretaget en nulpunktsmåling af danskernes fuldkornsindtag, der viste et dagligt gennemsnit på 36 gram.

Partnerskabet

Arbejdet førte til Fuldkornspartnerskabets stiftelse i 2008, med deltagelse af myndigheder, sundhedsorganisationer, producenter og dagligvarehandel. Visionen for Fuldkornspartnerskabet var (og er det fortsat i dag) at forbedre folkesundheden ved at øge tilgængeligheden af fuldkorn og få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Fuldkornslogoet

I januar 2009 blev det orange fuldkornslogo lanceret for at gøre det nemmere for forbrugerne at vælge et alternativ med mere fuldkorn, når de navigerer i fødevarejunglen, under deres daglige indkøb. Nu er fuldkornslogoet på en lang række produkter både i detailhandlen og på foodservicemarkedet. Og der kommer hele tiden nye produkter til.

alt text

Vælg fuldkorn

I september 2013 fik fuldkorn sit eget kostråd – Vælg fuldkorn. De officielle kostråd bygger på solid forskning, hvor der er fundet en sammenhæng mellem mad og sundhed. Når du følger de oficielle kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, mens du gør det nemmere at holde en sund vægt. Du forebygger bl.a. en række livsstilssygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.

Partnerskabet tæller i dag 29 medlemmer.

Over 21.000 følgere på Facebook

facebook alt
Få de seneste opskrifter og deltag i konkurrencer og events.

Vision, mission og strategi
Fuldkornspartnerskabets vision, mission og arbejdsstrategi
Fuldkornspartnere
Læs mere om fuldkornspartnerne i Fuldkornspartnerskabet
Bliv fuldkornspartner
Se dine fordele som fuldkornspartner
Kampagner
Se tidligere kampagner og events
Presse
Se pressemeddelelser her
Fuldkornslogoet
Alt om fuldkornslogoet.